5 Tips om voor je VCA-examen te slagen

vca-uitreiking-eduq-opleidingen

Heb je binnenkort een VCA-examen op de planning staan, maar maak je je zorgen of je wel goed genoeg bent voorbereid? Geen zorgen. Met de volgende tips ga je zo voorbereid mogelijk het examen in en is de kans het grootst dat je met het VCA-certificaat op zak naar huis gaat. Allereerst is het misschien fijn om te weten hoe zo een soort examen eruitziet. Dit en meer in dit vervolg van onze blogserie.

Soorten vragen
Voor het VCA-examen krijg je een uur de tijd. Binnen dit uur moet je 40 vragen beantwoorden, waarvan je er 28 goed moet hebben om een voldoende te behalen. Op het examen komen vijf verschillende soorten vraagstellingen voor. Het grootste gedeelte van het examen bestaat uit meerkeuzevragen waarbij je uit drie, vier, vijf of zes antwoordmogelijkheden het juiste antwoord moet kiezen. Daarnaast krijg je vraagstellingen waarbij je moet aangeven of je het wel of niet eens met de stellingen bent. Voor de afwisseling van de vraagstellingen moeten de antwoorden in de juiste volgorde gezet worden of is het de bedoeling dat je de plaatjes met de juiste antwoorden moet matchen.

Het examen test je niet alleen op kennis maar is ook van toepassing op je kennis in de praktijk. Door dit te toetsen wordt er steeds meer gebruik gemaakt van foto’s, afbeeldingen en plaatjes. Dit wordt ook wel praktische toepassing genoemd.

Puntentelling
Hoe werkt de puntentelling van een VCA-examen nou eigenlijk? Het aantal vragen die er zijn keer honderd geeft het totaal te behalen punten weer. Bij 40 vragen kun je dus 4000 punten halen. Bij minimaal 2580 punten ben je geslaagd. Het voordeel van dit puntensysteem is dat je vragen ook gedeeltelijk goed of fout kunt hebben. Bij een half-goed antwoord krijg je toch een deel van de punten, die je anders zou verliezen. Bij een volledig goed antwoord krijg je 100 punten per vraag, maar het is dus ook mogelijk om 25 of 50 punten te behalen.

Soorten examens
Het VCA Basis examen geeft je zestig minuten de tijd om alle vragen correct in te vullen. Een voorleesexamen is ook mogelijk; hier krijg je vijftien minuten extra de tijd. Niet alle examens bieden de mogelijkheid om een voorleesexamen te krijgen. Bij VCA VOL en VCU VIL is dit namelijk niet mogelijk. Wel krijg je voor het beantwoorden 75 minuten de tijd. Er zijn dan ook meer vragen die beantwoord moeten worden en je moet meer vragen goed beantwoorden om een voldoende te behalen.

De cursusdag
Voordat je het examen mag afleggen krijg je uiteraard eerst een cursusdag. Hier leer je alles over veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer. Direct aan het begin van de cursusdag wordt je legitimatie gecheckt door de instructeur. Alle onderwerpen komen tijdens de cursus aan bod, waarna er in de middag een heerlijke lunch verzorgd wordt. Na de lunch, koffie en thee vervolgt de cursus zich en zullen er examenvragen worden geoefend. Dit laatste oefenexamen is de ultieme voorbereiding op het echte examen, zodat je precies weet welke onderwerpen nog wat aandacht kunnen gebruiken. Na een korte pauze zal het VCA-examen starten. Na het examen weet je direct of je geslaagd bent en binnen een werkdag sta je vermeld in het VCA Centraal Diploma Register. Het fysieke certificaat en het bijbehorende pasje ontvang je binnen een paar weken.

Hoe bereid je je voor?
Zorg er ten eerste voor dat je de tijd neemt. Gemiddeld genomen hebben de kandidaten ruim genoeg tijd om het examen goed te maken. Door gehaast aan het werk te gaan is de kans groter dat je een vraag bijvoorbeeld verkeerd leest en dat je daardoor het verkeerde antwoord noteert. Wees extra alert bij vraagstellingen waar de woorden ‘Nooit’, ‘Geen’, ‘Niet’, ‘Onjuist’, ‘Alleen, ‘Beste’ in voorkomen. Het kan voorkomen dat je de vraag verkeerd leest en daardoor het verkeerde antwoord invult, terwijl je de lesstof wel goed beheerst. Hier is het puur een kwestie van begrijpend lezen. Als je hier veelal moeite mee hebt, kun je ervoor kiezen om een voorleesexamen te maken.

Tijdens het examen kun je altijd terug naar reeds ingevulde of overgeslagen vragen. Controleer aan het eind van het examen dus altijd of je alle vragen hebt ingevuld. Het zou zonde zijn als je vragen vergeten bent, terwijl je nog wel genoeg tijd over had. Wanneer je kiest om het examen eenmaal af te sluiten is het niet meer mogelijk om terug te gaan naar de vragen. De examinator vertelt direct je uitslag en hier valt niks meer aan te veranderen. De laatste maar belangrijkste tip is toch wel dat je je legitimatie niet mag vergeten. Zonder geldig legitimatie mag je het examen niet maken en dat zou zonde zijn van alle tijd, moeite en energie die je er tot dusverre in hebt gestoken.

Ik wil meer!
Zit je na deze blog toch nog met vragen over deze of onze andere cursussen, heb je andere ideeën of wil je nog wat extra informatie? Mail ons naar info@tredstone.nl of bel met 020 244 1500 en we komen zo snel mogelijk bij je terug!

X